Hulp vragen is iets waar mensen lang mee kunnen worstelen. En agrarische ondernemers zijn geen uitzondering. Sterker nog, het lijkt wel of de worsteling bij hen zelfs langer duurt. Je bent tenslotte niet voor niets ondernemer. Daar hoort bij dat je je eigen problemen oplost. Of niet?

Als je niet om hulp vraagt sta je er alleen voor

Wanneer je niet om hulp vraagt is het gevolg wel automatisch, dat je er dan alleen voor staat. Misschien ook niks mis mee. Niemand die je in je nek zit te hijgen. Lekker doorgaan op je eigen tempo. Kan je het ook nog even laten liggen.

Onverstandig. Soms kan je gewoon best wel hulp gebruiken. Het hoeft vaak niet eens direct à la minuut een oplossing te brengen. Het geeft je misschien net een zetje om in beweging te blijven, zodat je je probleem niet vooruit schuift. Vreemde ogen dwingen.

Een voorbeeldje. Ik heb zelf regelmatig last van rugpijn. Weer naar de fysio? Hoe kan die me nu helpen? Krijg je weer van die rotoefeningen die je een aantal keer per dag moet doen. Ik weet er nog wel een aantal van de vorige keer. Maar even goed ben ik er nooit meer mee bezig. Eén keer naar de fysio en ik voel me haast gedwongen om de oefeningen weer serieus op te pakken. En dan ga je er wél mee aan de slag. Ik wist het allemaal wel. Maar toch heb je net dat kleine beetje hulp nodig.

Hulp vragen om de juiste weg te vinden
Vraag hulp om de goede beslissingen te nemen

Vraag jij snel om hulp?

Toch wachten we gemiddeld tamelijk lang met vragen om hulp. Vooral voor mannen lijkt het een zware beproeving. “Kom aan, man, je laat je toch niet kennen. Laat ze maar eens zien dat je het wel voor elkaar krijgt.” Herken je het? Terwijl je juist wel wat hulp kan gebruiken. Al was het alleen maar een bevestiging. Een steuntje in de rug of een goed advies. Of misschien alleen even een arm om je schouder.

Vraag jij snel om hulp? Wat voor iemand ben jij? Durf jij jezelf open te stellen en om hulp te vragen. Of ben je iemand die zelf stug doorgaat en het alleen probeert op te lossen? Is hulp vragen voor jou een zwaktebod?

Toon kracht door je open te stellen

Hulp vragen is geen schande. Vooral in de agrarische sector merk ik, dat ondernemers het nog altijd vaak als een soort van schaamtegevoel ervaren. Een boer ziet het als een soort van falen. Ik herinner me nog altijd de woorden van een coach in mijn opleiding: “Je toont je kracht als je je open stelt. Je bent juist sterk als je je zwakte laat zien.” Hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Nee, het laat juist zien dat je weigert op te geven. Je wil door op de juiste weg. De goede beslissingen nemen. Beslissingen die helemaal vanuit je zelf komen, maar waarbij je steun nodig hebt om ze te ontdekken.

Stel je hulpvraag

Het begint altijd met een hulpvraag. Durf hem te benoemen. Heb je een gesprek nodig om je gedachten te ordenen over de ontwikkeling van je bedrijf? Over de ontwikkeling van jezelf? Of worstel je over de samenwerking met een medewerker? Of wil je je hart wellicht luchten over spanningen binnen het gezin? Durf het te benoemen. Het helpt om helder te krijgen voor jezelf waar je hulp bij nodig hebt. Pas als je dat boven tafel hebt, kun je er aan werken. Kun je advies of hulp gebruiken? Stel de hulpvraag en houd daarmee zelf de regie.

Maak vrijblijvend een afspraak