Ondernemerscoaching kan je veel resultaat opleveren. Niet langer zomaar ‘aanmodderen’, maar kiezen voor een gerichte aanpak. Het leidt niet alleen tot resultaatverbetering op het bedrijfsmatige vlak, zoals verbetering van verkoopresultaat, productieresultaat, reductie van kosten etc. Ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zoals vergroten van kennis en verbeteren van vaardigheden, werpt het zijn vruchten af.

Voorwaarde is wel, dat je bereid bent te werken aan verandering.

Ondernemerscoach zet je in beweging

In elk geval moet er in een coachingstraject altijd wel iets veranderen. Mensen moeten in beweging komen. Waarom? Simpelweg omdat iets niet gaat zoals het (voor het gevoel) zou moeten gaan. Soms lopen dingen gewoonweg net niet zoals ze moeten lopen.

Wellicht herken je het wel. Vragen die hierbij spelen zijn bijvoorbeeld:

  • Ik heb het gevoel dat ik vastloop met mijn bedrijf, terwijl het eigenlijk toch best goed draait. Waar komt dat toch vandaan?
  • Ik zou graag meer tijd willen besteden aan mijn gezin. Hoe kan ik de balans tussen bedrijf en privé verbeteren?
  • Hoe kan ik mijn kwaliteiten beter inzetten in mijn bedrijf?
  • De laatste tijd zijn er wat spanningen met mijn personeel/compagnon, waarbij ik eigenlijk niet goed de vinger op de zere plek weet te leggen. Hoe kan ik dat aanpakken?
  • Regelgeving en eisen vanuit markt en maatschappij leggen een behoorlijke druk op me. Hoe kan ik mijn motivatie verbeteren?
  • Soms laat ik dingen maar gebeuren in de hoop dat het overwaait. Hoe kan ik hier beter mee omgaan?

Het is ook niet eenvoudig om in de huidige maatschappij alle ballen in de lucht te houden als agrarisch ondernemer. De ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor de combinatie van vakmanschap en ondernemerschap belangrijker zijn dan ooit. De financiële risico’s worden groter. Eisen vanuit markt en maatschappij wat betreft dierwelzijn en milieu worden steeds scherper.

En of het nog niet erg genoeg is werken de zorgen vanuit het bedrijf vaak door in het gezin. De communicatie gaat moeizamer en relaties komen onder spanning te staan. Terwijl goede communicatie en een sterke band met elkaar in zo’n situatie juist zo belangrijk zijn.

En de boer hij ploegde voort…

Om met ondernemerscoaching resultaten te behalen is het belangrijk om vooraf de juiste doelen en richting te bepalen. Een ondernemer zonder doel is als een stuurman zonder kompas. Je kan dan niet anders dan hopen dat er altijd weer land in zicht komt. Dat is juist wat ik als agrarische coach vaak bemerk. Het is een sector waarin men gewend is aan hard werken en niks verdienen. En als het even niet meezit, dan zet de boer liever nog een tandje bij. Ook al weet hij al lang donders goed dat het anders moet, hij moddert door. Niet de makkelijkste weg, maar wel een vertrouwd paadje. Waar anderen allang hadden afgehaakt? De boer niet. Hij ploegde voort…

En toch moet er iets gebeuren.

Hoe kan ondernemerscoaching hier bij helpen?

Het klinkt misschien vervelend, maar de oplossing schuilt in jezelf. Ergens in je binnenste zit een stemmetje dat het antwoord weet. Dat stemmetje zorgt er immers voor dat je met de vraag komt. Het wijkt af van je traditionele denken. Het gaat erom dit stemmetje aan het woord te laten en om te zetten in handelen.

Je hebt anderen niet nodig om jou te vertellen wat je moet doen. Wie kan dat beter dan jijzelf? Niemand kent je beter dan jijzelf. Niemand kent je bedrijf beter dan jijzelf. Je hebt alleen iemand nodig die jou een spiegel voor houdt, waardoor je een oplossing vindt die van binnenuit komt. Je eigen oplossing, waar je volledig achter kunt staan. En waarmee je bovendien zelf de regie houdt.

Het klinkt wellicht eenvoudiger dan het lijkt. Het vraagt ook de nodige inzet van jou als ondernemer zelf. Uiteindelijk werk ik als agrarisch coach met verschillende tools. Stap voor stap werken we op die manier aan oplossingen waar je je als ondernemer beter bij voelt. Waardoor je weer rust in je hoofd krijgt en bezig kunt zijn met de dingen waarmee je bezig wilt zijn.

Of ik als agrarisch coach iets voor je kan betekenen?

Wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak!

Maak vrijblijvend een afspraak

Meer lezen?

Regelmatig schrijf ik op mijn blog stukjes over dit onderwerp. Ik hoop, dat je hier wat inspiratie uit kunt halen. Mocht je deze informatie in je mailbox willen ontvangen, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.