‘Kunt u mij alsjeblieft de weg wijzen?’

‘Dat hangt er nogal vanaf waar je heen wilt’, zei de Kat.

‘Dat kan me niet zoveel schelen…’, zei Alice.

‘Dan doet het er ook niet toe welke weg je neemt’, zei de Kat.

‘…Als ik maar ergens kom’, legde Alice uit.

‘Oh, dat lukt zeker’, zei de Kat, ‘Als je maar lang genoeg doorloopt.’

 

Uit: Lewis Carol, Alice in Wonderland

 

Ondernemers die zich bij mij melden voor een coachingstraject zijn zich er in het algemeen van bewust dat iets niet optimaal effectief loopt. Dit kan zijn in het bedrijf of in het persoonlijke leven. Ze willen iets veranderen.

Waarom wil je iets veranderen? Of waarom wil je iets leren? Simpel. Omdat het naar verwachting iets oplevert.

Om resultaten te behalen is het belangrijk om vooraf de juiste doelen en richting te bepalen. Een ondernemer zonder doel is als een stuurman zonder kompas. Je kan dan niet anders dan hopen dat er altijd weer land in zicht komt.

Iemand heeft een bepaald referentiekader opgebouwd aan de hand van kennis en ervaring. Daardoor gaat iemand op bepaalde manieren reageren en handelen. Hierdoor wordt hij ook belemmerd om te veranderen. Nieuwe dingen worden wellicht vermeden, omdat het niet past in zijn referentiekader. ‘Tunnelvisie’ en ‘bedrijfsblindheid’ vormen daardoor een rem op nieuwe ontwikkelingen.

Middels ondernemerscoaching probeer ik ondernemers in beweging te krijgen om te komen tot vooraf beoogde resultaten. Resultaten kunnen liggen op het persoonlijke vlak, zoals vergroten van kennis, verbeteren van vaardigheden. Maar ook op het bedrijfsmatige vlak, waarbij doelstellingen o.a. kunnen zijn verbetering van verkoopresultaat, productieresultaat, reductie van kosten etc.