Hou de regie in eigen hand, zodat je zelf je stappen kan blijven bepalen. Het lijkt een enorme uitdaging. Maar ondanks de enorme uitdagingen waar agrarische ondernemers voor staan, probeer ik ze deze boodschap wel voor te houden. Of het nu gaat om de akkerbouw of de veehouderij. In welke sector je je oor ook te luisteren legt: in de laatste helft van 2021 zijn de prijzen enorm gestegen. Met als gevolg stijging van de kostprijs en druk op de marges. En dat zijn niet de enige vraagstukken waar ondernemers mee worstelen. Tegelijkertijd doet de roep om duurzame ontwikkeling er nog een schepje bovenop. Probeer dan maar eens te investeren als je je nu al in allerlei bochten moet wringen om de zaak overeind te houden.

Tijdig reageren

Het rare is dat veel ondernemers het probleem wel onderkennen, maar toch ontstaat nu pas een reactie op de slechte marktsituatie. Terwijl ik ervan overtuigd ben, dat er bij de individuele ondernemer waarschijnlijk van binnen al langer onrust gegroeid is. Nu is er wel een boerengezegde: De ene boer is al klaar met kakken, terwijl de ander zijn broek nog moet laten zakken. Het wil niets anders zeggen dat de een sneller handelt dan de ander. 

In gesprekken met ondernemers haal ik wel eens de vergelijking met een bokswedstrijd aan. Niet of te laat reageren leidt er onvermijdelijk toe, dat je in eerste instantie een tikkie krijgt, waardoor je aangeslagen bent. Vervolgens word je met je rug tegen de touwen gezet. Bij de volgende tik word je in een hoekje gedreven en als je niet oppast krijg je binnen de kortste keren acht tellen aan je broek. In het ergste geval ga je knock-out.

Goed, er zijn mensen die na te zijn opgelapt hier sterker dan ooit uitkomen, maar persoonlijk proef ik liever de adrenaline van een overwinning om daarmee de volgende wedstrijd in te gaan. Naar ondernemers geef ik dan ook vaak aan, dat ze de regie in eigen hand moeten proberen te houden.

Met een goed plan houd je de regie in eigen hand
Met een gestructureerde aanpak houd je de regie in eigen hand

Discipline en gestructureerde aanpak hou je regie vast

Makkelijker gezegd dan gedaan? Ik denk, dat het meevalt. Net als bij topsport is het een kwestie van gedisciplineerd ermee bezig zijn en een gestructureerde aanpak. In de eerste plaats moet je volgens mij zorgen dat je weet wat je positie is. Zorg ervoor dat je weet waar je als ondernemer staat met je bedrijf. En dan bedoel ik niet alleen financieel. Uiteraard is een goede kostprijsberekening belangrijk. En een goede liquiditeitsprognose zorgt ervoor dat je je niet laat verrassen. Maar kijk vooral ook naar aspecten als ontwikkelingen in de markt en maatschappij, de bedrijfsprocessen, de invulling van arbeid etc. 

In de tweede plaats is het van belang om niet alleen je eigen standpunt in beeld te hebben. Overleg ook een keertje met anderen. Hoe kijken zij hier tegenaan? Durf hier ook gerust kritisch in door te denken. Doe dit ook door eens ‘stevig te sparren’ met mensen in uw netwerk. Net als in de bokswereld word je sterker voor een wedstrijd als je van tevoren al eens stevig onder vuur bent genomen.

Werken aan uitdaging

Als het goed is komen tijdens de sparringsessies de nodige vragen bij je op. Je komt vanzelf op punten uit waar je nog geen of onvoldoende antwoord op hebt. Het is derhalve zaak om deze punten zo goed mogelijk in te gaan vullen. Uiteindelijk leidt dit ertoe, dat je op den duur je hele verhaal grondig in beeld hebt, waardoor je goed beslagen ten ijs komt. Sterker nog, je durft er actief mee aan de slag te gaan. Je gaat zelf kiezen voor de actie, omdat je weet dat er nog puntjes zijn die aangescherpt moeten worden. Je gaat dan niet meer zitten afwachten tot anderen jou gaan prikkelen, maar je kiest zelf de uitdaging. Omdat je weet dat je een goed onderbouwd verhaal hebt en alleen maar beter wil worden. Kortom: je hebt de regie in eigen hand!

Maak vrijblijvend een afspraak