Hoe makkelijk zou het zijn om problemen op te lossen als we ze gewoon van een ander konden overnemen? Een frisse blik wil nog wel eens helpen. Mensen weten immers altijd wel van anderen hoe ze het zouden aanpakken. “Als ik jou was, dan wist ik het wel…”. Ken je dat?

Buitenstaander ziet het anders

En toch maken we er maar zelden gebruik van. We luisteren veel te weinig naar anderen. Goedbedoelde adviezen vliegen het ene oor in en het andere uit. Zonder dat het in onze grijze brij iets in beweging zet.

Toch is het wel frappant dat een buitenstaander dingen anders ziet dan jij zelf . Waarom ziet iemand dingen als omslachtig, terwijl ik het al jaren zo doe? Waarom heb je dat nooit eerder tegen me gezegd? Had ik het geweten, dan had ik elke maand enkele uren werk kunnen besparen.

Frisse blik heeft toegevoegde waarde

Hoe komt het dat ik een rommelhoekje op je bedrijf wel zie? Waarom zie ik dingen in jouw bedrijf die jij als vanzelfsprekend ervaart? Antwoord: we hechten aan vaste patronen. We zitten in gewoontes en laten dit niet makkelijk los. Terwijl een frisse blik juist een hele goede toegevoegde waarde kan zijn.

Outsiders kunnen in de sport wel eens heel verrassend voor de dag komen. Het zijn een beetje de buitenbeentjes die ook meestal met de meest onverwachte dingen komen. Jammer dat ondernemers hier nog te weinig bewust gebruik van maken. In het kader van bestrijden van bedrijfsblindheid is een outsider de ideale persoon om in te zetten.

Wat zijn dan toch belemmeringen?

  • Vertrouwelijke zaken
  • Tijdsdruk
  • Te ingewikkeld
  • Te duur
  • Nooit aan gedacht. Het past niet bij ons.

Wat verwacht u van een buitenstaander?

Ten eerste verwacht je van een buitenstaander een frisse blik. Hij of zij benadert jouw vraagstuk altijd vanuit een andere invalshoek dan jij zelf. Omdat hij geen verleden heeft met de situatie kan hij het vraagstuk ongeremd van alle kanten benaderen. Hij kan spontaan en onbelast over een oplossing nadenken. Er is geen stemmetje in zijn hoofd, dat continu roept: “Ja, maar…”. Dit zorgt er ook voor, dat een buitenstaander heel gemakkelijk advocaat van de duivel kan spelen.

Daarnaast kan hij ook gewoon lekkere ‘domme’ vragen stellen. Vragen waar jij als eigenaar van het probleem zelf waarschijnlijk niet opgekomen zou zijn. Weer die frisse blik. Dit zet je wel aan het denken.

Hoe ziet de ideale meedenker er dan uit?

Het is de vraag of dé ideale meedenker bestaat. De betreffende persoon moet wel passen. Een wijsneus met een enorm ego, die het wel eventjes komt vertellen, daar zit ik niet op te wachten. Jij wel? Aan de andere kant zit ik ook niet te wachten op iemand die er totaal geen verstand van heeft en helemaal niet betrokken is. Hij moet wel oprecht geïnteresseerd zijn. Een accountant of financieel adviseur zit  er vaak ‘niet fris genoeg’ in. De echte frisse blik ontbreekt dan. Het risico bestaat dat die teveel naar de cijfertjes overhellen. Logisch. Door cijfertjes komt vaak het probleem voor de dag.  En om reden van vertrouwelijkheid en geruststelling worden juist deze personen hiervoor bij het vraagstuk betrokken. Terwijl een frisse blik vanuit een totaal andere invalshoek mogelijk uitkomt bij bredere oplossingsrichtingen.

Graag wil ik als ondernemerscoach eens samen met je kijken wat ik in dit geval voor je kan betekenen. Ik zeg vooraf al, dat het maatwerk is. Maar ik wil graag een uurtje in een vrijblijvend kennismakingsgesprek investeren. Jij ook?

Klik naar een frisse blik