Om een kostprijsberekening voor akkerbouwproducten te maken lijkt in eerste instantie niet zo eenvoudig. De vaste lasten van een bedrijf moeten immers over de verschillende producten worden uitgesmeerd. Daarnaast speelt bij akkerbouwproducten ook de opbrengst per hectare een grote rol. Het ene jaar haal je mogelijk 65 ton aardappelen van een hectare, terwijl je het jaar daarna genoegen moet nemen met 50 ton. De weersomstandigheden heb je immers niet altijd in de hand.

Met deze tool maak je eenvoudig een kostprijsberekening voor akkerbouwproducten
Klik op de afbeelding voor het aanvraagformulier

Kostprijsberekening voor akkerbouwproducten helpt je

Toch is het maken van een kostprijsberekening voor akkerbouwproducten geen overbodige luxe. Dit kengetal helpt u zonder meer bij je bedrijfsvoering. Het helpt je bij de sturing in de kosten. En het ondersteunt je bij het maken van een keuze in je afzetstrategie. Maar het is ook de basis voor je onderhandelingen bij de verkoop van je product.

Tool kostprijsberekening

Voor de uitwerking van een kostprijs heb ik een tool gemaakt, waarmee je eenvoudig je bedrijfseigen kostprijs voor akkerbouwproducten kunt berekenen. Tegelijkertijd maak je hiermee een risicoanalyse voor de opbrengsten per hectare.

Wanneer je de kostprijs voor een product eenmaal in beeld hebt is het heel eenvoudig om simpele wijzigingen aan te brengen. Bijvoorbeeld door de kosten voor beregening te wijzigen of kosten voor bewaring. Je zult merken, dat je er niet alleen makkelijker mee leert werken. Je gaat er vervolgens ook bewuster mee om. Bij alles wat je doet ga je op een bepaald moment bij jezelf de vraag stellen: “Wat is het effect hiervan?”

Download de tool gratis

Nieuwsgierig geworden? Download hier dan de gratis kostprijsanalyse. Hiermee kun je zelf je bedrijfseigen kostprijs voor verschillende producten berekenen. Klik op de afbeelding en je hoeft verder alleen het aanvraagformulier in te vullen. Je krijgt het bestand dan meteen toegestuurd.

Excelbestand kostprijsberekening akkerbouw aanvragen