Er brandt een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto. Oeps, even schrikken. Toch zijn we blij dat er een rood lampje gaat branden. Het is een signaal. Ergens gaat er iets niet helemaal goed. Het is wel makkelijk als je ook weet wat het betekent. Kun je er nog mee doorrijden? Moet je stoppen? Krijg je het zelf opgelost of is er deskundige hulp bij nodig? Met een onderneming is het eigenlijk niet anders. Hier moeten ondernemers ook alert reageren op signalen dat het ergens niet lekker loopt.

Waarschuwingslampje altijd serieus nemen

Een brandend lampje, een rammeltje of een raar piepje, moeten we in elk geval wel altijd serieus nemen. Het kan een signaal zijn dat je risico

Waarschuwingslampje en signalen niet negeren
Kleine probleempjes snel aanpakken voorkomt hoge kosten

gaat lopen. Doorrijden kan gevaarlijk zijn of mogelijk hoge reparatiekosten veroorzaken. Toch nog even doorgaan? Niets menselijks is ons vreemd. We kennen het allemaal. Zoonlief (of dochter, want die kunnen er ook wat van 😉) komt thuis aan met een lekke band. Net kapot gegaan voor hij het erf opreed. Jaja, binnenband aan flarden en de velg vierkant. De schade had beperkt kunnen blijven tot een kwartiertje arbeid en een plakkertje. Het wordt een nieuwe binnenband, buitenband en een velg, op en neer naar de reparateur en een paar uurtjes werk… Kortom: een behoorlijke extra post. De schade was veel beperkter gebleven als hij even was gestopt en hem had gerepareerd (of het laatste eindje was gaan lopen).

Niet te lang afwachten

Bij je onderneming is het eigenlijk niet anders. We merken wel eens, dat het niet helemaal lekker draait. Of dat er iets aan de gewassen of dieren mankeert, maar je kunt de vinger niet altijd meteen op de zere plek leggen. Probleem is ook dat je niet altijd duidelijke lampjes en metertjes hebt. Heel vaak werk je op je gevoel. Voor financiële zaken kun je wel bepaalde limieten instellen. En de productie van je dieren en gewassen is ook vast te leggen en eenvoudig te vergelijken. Hier hebben we vaak te maken met concrete getallen. Voor je eigen gezondheid is het een stuk lastiger. En ook voor de tevredenheid van je medewerkers, afnemers, vennoten zijn er ook niet echt metertjes in de markt. Als iemand aangeeft dat hij redelijk tevreden is, geeft dat nog niet echt een concreet beeld. Even afkijken nog maar. Gevolg is dat je soms te lang afwacht.

Wat zijn de risico’s?

Bij een auto komt de veiligheid in het gedrang. Of je komt stil te staan met pech. Gevolgen zijn dan oponthoud, onveilige situaties en mogelijk extra kosten. Te lang doorrijden brengt echter het risico mee dat er hoge reparatierekeningen ontstaan of mogelijk zelfs onherstelbare schade. Tijdig een keer een onderhoudsbeurt of een check kan een hoop narigheid voorkomen. Voor je onderneming is het eigenlijk net zo. Een check door een onafhankelijk adviseur kan nooit geen kwaad en kan een hoop narigheid voorkomen. Als alles in orde is geeft dat een geruststellend gevoel. Maar als er aandachtspuntjes zijn kan dat zelfs ook een geruststellend gevoel geven. Je bent er immers op tijd bij. Daarmee voorkom je hoge kosten en blijft er meer over voor goede investeringen (en de leuke dingen in het leven). Negeer het waarschuwingslampje dus niet te snel.

Waarschuwingslampje niet negeren
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares