Strategische keuzes vragen tijd en aandacht. Soms kom je in je bedrijfsvoering uit bij vragen die niet met één antwoord zijn te vangen. In dat geval kom je vaak tot de vraag: wat is wijsheid? Herken je het? Vast wel. 

Sommige beslissingen zijn nou eenmaal complexer

Aan keuzes voor de lange termijn hangen immers vaker meer voorwaarden, mogelijkheden en gevolgen vast. Vraagstukken zijn ook vaak wat complexer. En in geval van ondernemingen vraagt het vaak ook de visie en mening van partners of compagnons. Iedereen heeft zijn mening en die hoeven lang niet altijd op één lijn te liggen. Logisch derhalve dat je er ook wat langer over na wil denken.

Komt tijd, komt raad

Vaak onderneem je dan door in de waan van de dag. Je legt zo’n vraag opzij met de achterliggende gedachte: de tijd zal het leren. En meestal is dat ook zo. Komt tijd, komt raad. Tijd is de beste raadgever. Het vraagstuk lost zich vanzelf wel op. Soms komt dat omdat bepaalde mogelijkheden ondertussen zijn afgevallen. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. Je kunt er domweg niet meer voor kiezen. Terwijl je het achteraf best wel interessant had gevonden om juist die keuze te maken.

Voorbeelden te over

Het vraagstuk lost zich vanzelf wel op. Soms komt dat omdat bepaalde mogelijkheden ondertussen zijn afgevallen.

Doorgaan in de waan van de dag heeft voorbeelden te over, als je erover na gaat denken. In mijn adviesperiode  wel eens meegemaakt dat ondernemers zich in de opkoopregeling (rond 2001 volgens mij) totaal niet hadden verdiept. “Dat is toch niets voor ons. We zouden bovendien onze zoon belemmeren om eventueel dadelijk het bedrijf over te nemen.” Terwijl zoonlief kort daarna aangeeft toch niet in de agrarische sector te willen ondernemen. De regeling was uiteraard inmiddels gesloten. De mogelijkheid van een warme sanering was aan de neus van de ondernemers voorbij gegaan. Waarom niet een bedrag geïnvesteerd in een beroepskeuzetest? Of een paar coachingsgesprekken? Iets meer tijd nemen voor planmatige beslissingen is soms echt geen overbodige luxe.

Of wat dacht je van bedrijven die blijven opschalen, omdat de rest ook opschaalt. Of juist het tegenovergestelde: te lang stil blijven staan, waardoor voorwaartse stappen juist lastiger worden.

Afwachten kan dure oplossing zijn

Bedenk dat afwachten ook een dure oplossing kan zijn. Wellicht was het verstandiger geweest om met je accountant of adviseurs net even wat dieper te spitten. Zeker als het je bij het maken van strategische keuzes over een paar jaar enkele tonnen kan schelen is zo’n afweging de moeite waard. Als het namelijk in je nadeel uitpakt geldt ook voor Vadertje Tijd een duur uurtarief. Maar goed, hij heeft er wel continu zijn uurtjes voor moeten draaien natuurlijk.

Strategische keuzes vragen tijd maar wel aandacht
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares