Realistische doelstelling is basis resultaat

Hoezo geen realistische doelstelling? Nog vaak krijg ik deze vraag terug van een ondernemer als we over zijn plannen aan het sparren zijn. In zijn enthousiasme pakt een ondernemer dikwijls de meevallers al vanzelfsprekend mee in zijn berekeningen. Dat is ook de kracht van een ondernemer. Van nature positief ingesteld.

Maar is deze kracht niet tegelijkertijd een valkuil? Soms gebeuren dingen wel eens ondoordacht, terwijl een realistische doelstelling wel de basis moet vormen voor zijn resultaat. Voor de cash-flow van je onderneming. En de verantwoordelijkheid voor een gezonde cash-flow ligt uiteindelijk wel bij jezelf. Jij bent de ondernemer. Onvoldoende zicht hierop leidt dan ook al snel tot problemen.

Als het even wat minder gaat zijn ondernemers geneigd de kop in het zand te steken. Minder omzet of een technisch probleem wordt weggewuifd. Zeker in markten met grote prijsfluctuaties zoals in de agrarische sector is men geneigd om te denken, dat het weer wel goed komt. Op dat moment betekent het echter wel, dat er minder inkomsten zijn. En de kosten blijven vaak op hetzelfde niveau of worden door extra kosten wellicht soms hoger.

Inzicht in geldstromen is één van de belangrijkste pijlers onder je bedrijf. Hoe eerder je ‘lekkages’ waarneemt, hoe sneller je er iets aan kan doen. Inzicht in geldstromen is essentieel voor het bestaansrecht van je bedrijf. Als de cash-flow afneemt, kun je dan iets doen aan de kosten? Zijn bestellingen uit te stellen? Zijn personeelskosten terug te brengen?

Hoe lang moet je vooruit denken?

Om op tijd te kunnen handelen moet je minimaal 6 maanden tot 1 jaar vooruitdenken. Het best kun je regelmatig je liquiditeitsprognose bijwerken. Daarin kan je rekening houden met BTW, inkomstenbelasting, pensioenopbouw, investeringen, aankoop grondstoffen, leegstand etc. Je speelt immers met de continuïteit van je bedrijf als je dit niet in beeld hebt.

Vastlopen door eigen fouten

Hoe eerder je lekkages waarneemt, hoe sneller je er iets aan kan doen!

Een realistische doelstelling is derhalve een belangrijk uitgangspunt bij het bewaken van de geldstromen. Te vaak wordt een tegenvallende markt, zeker in de agrarische sector, nog als oorzaak van financiële problemen aangegeven. Meestal lopen ondernemers echter financieel vast door eigen fouten:

  • Zakelijke geldstromen en geldstromen in privé lopen nog wel eens door elkaar.
  • Er wordt een te dure auto aangeschaft die eigenlijk niet nodig is (alleen voor de status). Of er wordt een dure privé-uitgave gedaan.
  • Er worden verkeerde investeringen gedaan. Ondeugdelijke investeringen. Of investeringen die nog niet nodig waren. Ook hier spelen status en gemak nogal eens een rol.
  • Ondeugdelijke administratie. Laten we eerlijk zijn. Administratie is meestal niet de favoriete bezigheid van de ondernemer. Maar het moet wel gebeuren. Een deugdelijke administratie levert ook meteen zijn voordeel op. Als je administratie is bijgewerkt weet je altijd wat de financiële status is. Je komt niet voor verrassingen.
Realistische doelstelling
Inzicht in geldstromen is de basis voor een goed resultaat

Herken je dingen? Wees eerlijk naar jezelf. Met een kritische blik van jezelf weet je echt wel wat er wel en niet goed ging. Meestal is dit achteraf. Als je die kritische blik nu eens vooraf toont, dan verlies je de realistische doelstelling zeker niet uit het oog.

Realistische doelstelling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares