Onderhandelen kun je leren
Onderhandelen kun je leren

“Onderhandelen kun je leren? Vergeet het maar. Onderhandelen kun je niet leren. Het is gewoon een talent. De één heeft het en de ander niet of minder.” Eén van de vele misvattingen die er bestaan rondom het onderwerp onderhandelen. Reden genoeg om het er eens met je over te hebben.

Niets zo praktisch als een goede theorie

Niks is namelijk zo praktisch als een goede theorie. En wees eens eerlijk. Fietsen heb je ook geleerd door te oefenen. Of wat dacht je van autorijden? Iedereen is begonnen met theorie en het luisteren naar de instructeur. En nadat je je rijbewijs had heb je eigenlijk pas goed leren autorijden. Door te oefenen. Ervaring maakt dat er automatismen ontstaan.

Talent ontwikkel je door te doen

Of het een talent is? Misschien wel. Maar talenten kun je ontwikkelen. Simpelweg door het veel te doen. Vergelijk het met voetballen. De één heeft meer aanleg dan de ander, maar door trainen weet ieder toch zijn of haar niveau te verbeteren.

Dat je er wat theorie bij kunt pakken is mooi meegenomen. Ik zie theorie niet anders dan ervaringen van anderen. En geloof me: ook anderen hebben de nodige fouten gemaakt hoor. Net als jij en ik. Maar gelukkig kunnen we van fouten leren en daardoor gaan we dingen beter doen. Ook onderhandelen kun je leren. Daarbij maken we immers nog een partij fouten.

Van fouten kan je leren

Ik vergeet nooit meer dat ik jaren terug heel naïef bij een autodealer binnenstapte. Buiten had ik een cabriootje zien staan. Moet je je voorstellen: zonnige dag, dakje open en een interieur dat blonk als een spiegel. Of ik zin had in die auto? Het droop van mijn gezicht. Binnen 10 minuten reed ik te ‘shinen’ over de dijk langs het dorp voor een proefrit. En bij terugkomst had ik mezelf al helemaal opgeladen voor een onderhandeling. Met die sympathieke verkoper zou ik het wel snel eens zijn. En daar maakte ik een klassieke beginnersfout.

Uiteraard vond ik de prijs een paar duizend euro te hoog. Maar om lang onderhandelen te voorkomen stelde ik voor om het verschil te delen. Dat heb ik geweten. Daarmee gaf ik namelijk al een fors deel van mijn onderhandelingsruimte weg, terwijl de sympathieke verkoper vriendelijk liet weten dat hij echt zoveel ruimte niet had. Uiteindelijk is de koop wel doorgegaan en hoewel ik veel plezier had van mijn aanwinst had ik toch uiteindelijk wel een beetje dubbel gevoel. Ik had namelijk meer moeten toegeven dan ik in eerste instantie ingepland had.

Maar toch had ik wel een hoop geleerd. Zeker als je zo’n gesprek nog eens rustig de revue laat passeren kom je dingen tegen die je volgende keer vast anders doet. En als ik dan een hoop theoretische feitjes erlangs leg kan ik maar één ding concluderen. Hij had zijn huiswerk beter gedaan dan ik. Toen besefte ik: “Onderhandelen kun je leren”.

Verbeterpunten

Had ik me beter moeten voorbereiden? Zeker. Had ik meer moeten letten op mijn lichaamstaal en gezichtsuitdrukking? Daar had ik vast wat mee kunnen winnen. Misschien had ik een dagje extra tijd moeten nemen om er over te denken. Wat als? Alleen het feit dat je er mee bezig blijft geeft aan dat je wil verbeteren. Voldoende verbeterpunten.

Onderhandelen kun je leren in stapjes

Kortom: onderhandelen kun je leren! Maar net als bij de meeste dingen die je wilt leren komen er ook hier veel aspecten bij kijken. Accepteer dat je niet alles in één keer onder de knie hebt. Met veel kleine stapjes kun je echter een eind komen en op den duur wordt het een automatisme net als fietsen en autorijden.

Onderhandelen kun je leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares