Mindmap maken vraagt niet veel tijd

Een eenvoudige mindmap maken kost weinig inspanning tegenwoordig. Persoonlijk maak ik nog steeds graag gebruik van papier en pen. Met de technologische hulpmiddelen maak je echter een prachtige en overzichtelijk exemplaar. Het voordeel daarvan is, dat je ook wat makkelijker zaken kunt toevoegen en weghalen.

Maar ook bij de presentatie heb je mogelijkheden om meer te spelen met de inhoud. Zo kun je notities en afbeeldingen toevoegen. Je kunt dan bij bepaalde items bijvoorbeeld een grafiek of tabel toevoegen.

Voorbeeld van een eenvoudige mindmap

In onderstaand voorbeeld staat een eenvoudige mindmap uitgewerkt van een bedrijfsanalyse. Zoals je ziet: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het betreft een ondernemer met een pluimveehouderij en daarnaast een minicamping.

In een mindmap zet je voor jezelf je zaken op orde
De basis voor een mindmap van een bedrijfsanalyse

Vanuit de basis ga je elementen toevoegen. Daarbij geef je met behulp van smiley’s aan in hoeverre je over bepaalde punten tevreden bent. Daarnaast geef je met behulp van pijlen verbanden weer tussen verschillende items.

De volledig uitgewerkte mindmap geeft op een overzichtelijke wijze de aandachtspunten weer

Aandachtspunten rollen er bijna vanzelf uit

Zoals je ziet geeft de mindmap op bijna kinderlijk eenvoudige wijze een totaalbeeld van de vraagstelling. De ondernemers hebben hun bedenkingen bij het rendement van hun onderneming. Door de activiteiten en verbanden uit te splitsen ontstaat uiteindelijk een beeld waar de aandachtspunten precies zitten.

Een mindmap opmaken leidt naar de aandachtspunten in je onderneming
De ‘brandhaardjes’ in je onderneming haal je gemakkelijk uit je mindmap van je bedrijfsanalyse

Met de aandachtspunten kan je vervolgens aan de slag om verbeteringen tot stand te brengen. In het voorbeeld zijn als acties uitgevoerd:

  • Benchmarking eierprijs
  • Benchmarking kwaliteit eieren
  • Arbeidsfilm opstellen
  • Rendementsprognose uitwerken

Een mindmap is derhalve een geweldig hulpmiddel bij de aanpak van de optimalisatie van je bedrijfsresultaat. Temeer daar je er later nog eens naar terug kan pakken. Je kunt dan ook nog zaken toevoegen en wijzigen. Je hoeft dan niet een heel nieuwe opzet te maken.

Mindmap maken is eenvoudig
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares