“Door luisteren hoor je dingen, door kijken zie je dingen en door doen ervaar je dingen. “

Leren van elkaar vormt een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van je onderneming én van jezelf. Afkijken was vroeger op school een taboe. In de grote mensenwereld is het tegenwoordig haast een must. Het is niet de vraag of het mag, je moet het gewoon doen. Maar niet alleen je directe resultaten.

Door te kijken en te luisteren houd je ook een goed beeld van wat er om je heen gebeurt. Je pikt dingen op waaraan je zelf misschien nog niet eens gedacht had. Activiteiten of handelingen die anderen net iets anders doen dan jij. Maar ook kansen of bedreigingen waar je zelf nooit bij stil hebt gestaan. Je voorkomt bedrijfsblindheid.

Leren van anderen in studieclubverband

Een studieclub is een mooie gelegenheid om te leren van anderen. Zelf begeleid ik een studieclub opfokpluimveehouders in Brabant en Zeeland. Deze studieclub is een groep ondernemers die elk studieclubseizoen tussen september en april een keer of 4 bij elkaar komen. Ik doe de begeleiding ondertussen circa 8 jaar. Ik merk daarbij op, dat het leren voor ondernemers eigenlijk nooit ophoudt. Dit blijkt ook wel uit de goede opkomst die we elke bijeenkomst hebben.

Positief is daarbij dat vooral ook jonge ondernemers aansluiten. Een nieuwe generatie heeft vaak ook vernieuwende gedachtes. En dan is het logisch dat leren nooit ophoudt. Hier zit volgens mij ook de kracht van vernieuwing. Praktisch denken en leren van elkaar. Kritisch kijken naar anderen hoort daar zeker ook bij. Niet alleen de goede dingen oppikken, maar ook leren van de fouten van anderen. Open zijn over fouten draagt zeker een steentje bij aan verbetering, wat van belang is bij de bedrijfsontwikkeling.

Interactie vergroot kennisoverdracht

Leren van elkaar door in studieclubverband deel te nemen aan een excursie
Tijdens de excursie werd een bezoek gebracht aan de Hycare-pluimveestal

Afgelopen maandag heb ik met een studieclub opfok het nieuwe Hycare-bedrijf van MS Schippers in Bladel. In eerste instantie een paar interactieve lezingen en daarna een kijkje in de praktijkstal. Hier werden we in kleine groepjes rondgeleid, waardoor de interactie nog verder wordt vergroot. Interactie vergroot de kennisoverdracht. Wederom een leerzame middag.

Ook vanuit de groep vang je dit weer op. “Natuurlijk is niet alles nieuw. Ieder van ons heeft toch vaak een eigen bedrijfsprotocol, waarmee we voldoen aan regels en voorschriften. Maar je pikt hieruit voor jezelf toch weer belangrijke nieuwe dingen mee. Dingen waarmee je toch over je eigen aanpak gaat nadenken. Om eventueel toch verbeteringen te kunnen toepassen. Als je nooit over je eigen erfafscheiding heenkijkt, roest je vast.”

Leren van elkaar is effectief

En vastroesten is iets wat je in deze tijd niet kan hebben. Niet voor je onderneming, maar ook niet voor jezelf. Dan zijn trainingen, opleidingen of coaching zeker niet de enige oplossing. Leren van elkaar, van collega’s, is zeker zo effectief. De praktijk is immers de beste leerschool. Door luisteren, kijken en doen leer je nog altijd het meeste. Door luisteren hoor je dingen, door kijken zie je dingen en door doen ervaar je dingen. Ook van foute ervaringen leer je. Net als vroeger, dan pakte je echt niet twee keer aan een hete kachel.

Leren van elkaar om je resultaat te verbeteren
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares