Vastlopen in een stortvloed van gegevens

Teveel kritieke prestatie indicatoren kunnen ertoe leiden dat je vastloopt in je informatie. Ondanks al je goede bedoelingen kom je in zo’n situatie niet verder met je pogingen om resultaten te verbeteren. Soms hoef je ook niet heel veel te veranderen om te komen tot resultaatverbetering. Mede door de technische mogelijkheden binnen de ICT, bouwen ondernemers vaak een hele cockpit met metertjes en getallen. Mooi hoor, maar je moet je in de eerste plaats afvragen wat je ermee wil en of je het allemaal wel gebruikt. Vaak merk ik, dat mensen zich dan toch niet weten te focussen op de juiste onderdelen. Er ontstaan dan paniekreacties omdat ze verward raken door een stortvloed van gegevens. Terwijl de focus op de meest essentiële onderdelen juist prima kan werken.

Juiste handelingen in stapjes uitvoeren

Ik moet dan altijd denken aan een film met Wesley Snipes. Hierin moet een stewardess op het eind een passagiersvliegtuig aan de grond moet zetten, nadat de cockpitbemanning is neergeschoten. Ze krijgt dan instructies om de juiste essentiële metertjes in de gaten te houden. Op die manier weet ze het toestel veilig aan de grond te krijgen. Een mooi voorbeeld hoe je blinde paniek kan voorkomen. In stapjes worden de juiste handelingen verricht.

Teveel kritieke prestatie indicatoren maken de informatie onoverzichtelijk
Door teveel informatie kun je moeilijk focussen op de juiste handeling

Focus op de essentiële elementen

Voor een ondernemer is het in principe niet anders. Probeer je te focussen op de meest essentiële elementen in je bedrijf. Houd het gewoon simpel! Probeer enkele parameters te benoemen die het succes van je bedrijf bepalen. Denk daarbij zo eenvoudig mogelijk. Zoek naar de factoren met het grootste effect. Maak een heel simpel systeempje waarin je kan zien hoe het allemaal draait. Simpele en doelgerichte vragen leiden dan automatisch tot de juiste indicatoren. Iedereen kan deze eenvoudige vragen verzinnen:

  • Wordt er genoeg geld verdiend?
  • Hoe ligt de kostprijs?
  • Is de kwaliteit van het product oké?
  • Hoe loopt het productieproces?
  • Hoe verloopt de verkoop?

Keuzes maken voorkomt teveel kritieke prestatie indicatoren

Uit deze vragen zullen mogelijk subvragen rollen. Een productieproces loopt bijvoorbeeld niet goed. Er bestaat te veel verlies van grondstoffen. Het verlies aan grondstof kan een geschikte parameter zijn waarmee je aan de slag kan. Bedenk hoe je deze meetbaar maakt. Hoe was dit in het verleden? Hoe is dit bij concurrenten? Wat is een reële doelstelling hierbij? Met andere woorden zorg dat je er wat mee kunt.

Hetzelfde doe je bijvoorbeeld voor de kwaliteit van je product. Meet de kwaliteit aan de hand van afkeuringen, retouren, klachten of whatever. Leg er een reële doelstelling onder voor verbetering en leg de resultaten vast.

Door je nu te focussen op een paar van deze kengetallen houd je overzicht. Hiermee voorkom je dat je met teveel kritieke prestatie indicatoren tegelijk bezig bent. Automatisch pak je de zaken stap voor stap op. Je zult ervan overtuigd raken, dat je beter een paar dingen goed kunt aanpakken dan veel dingen half. Bij dat laatste krijg je al snel het gevoel dat het toch geen effect heeft. De neiging bestaat dan om er helemaal geen energie meer in te steken.

Teveel kritieke prestatie indicatoren voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares