Als ik jou was..

Een frisse blik werkt heel verhelderend. Hoe makkelijk zou het zijn om problemen op te lossen als we ze gewoon van een ander konden overnemen? Mensen weten immers altijd wel van anderen hoe ze het zouden aanpakken. “Als ik jou was, dan wist ik het wel…”. Ken je dat?

En toch maken we er maar zelden gebruik van. We luisteren veel te weinig naar anderen. Goedbedoelde adviezen vliegen het ene oor in en het andere uit. Zonder dat het in onze grijze brij iets in beweging zet.

Buitenstaander ziet dingen anders

Toch is het wel frappant dat een buitenstaander dingen anders ziet dan jezelf. Waarom zie jij dingen als omslachtig, terwijl ik het al jaren zo doe? Waarom heb je dat nooit eerder tegen me gezegd? Had ik het geweten, dan had ik elke maand enkele uren werk kunnen besparen.

Hoe komt het dat ik een rommelhoekje op je bedrijf wel zie? Waarom zie ik dingen in jouw bedrijf die jij als vanzelfsprekend ervaart? Antwoord: we hechten aan vaste patronen. We zitten in gewoontes en laten dit niet makkelijk los. Terwijl een frisse blik juist een hele goede toegevoegde waarde kan zijn.

Outsiders kunnen in de sport wel eens heel verrassend voor de dag komen. Het zijn een beetje de buitenbeentjes die ook meestal met de meest onverwachte dingen komen. Jammer dat ondernemers hier nog te weinig bewust gebruik van maken. In het kader van bestrijden van bedrijfsblindheid is een outsider de ideale persoon om in te zetten.

Wat zijn dan toch belemmeringen?

  • Vertrouwelijke zaken: Vooral in probleemsituaties komen in de vraagstukken vertrouwelijke zaken aan bod. Dit levert toch altijd nog een bepaalde terughoudendheid op.
  • Tijdsdruk: Vooral in probleemsituaties dringt de tijd. Vraagstukken moeten zo snel mogelijk worden opgepakt. En dan gaat men voorbij aan totaal nieuwe gedachten.
  • Te ingewikkeld: ‘Waarom zouden we nou moeilijk gaan nadenken?’ ‘Waarom een lastig traject inslaan als nu toch goed gaat?’
  • Te duur: Externe personen vragen in het algemeen wel een vergoeding om mee te denken. Zeker als het proces niet leidt tot concrete verdere stappen dan wordt het al gauw als ‘te duur’ ervaren.
  • Nooit aan gedacht. Het past niet bij ons. Typisch wat de boer niet kent 😉

Wat verwacht je van een buitenstaander?

Ten eerste verwacht je van een buitenstaander een frisse blik. Hij of zij benadert jouw vraagstuk altijd vanuit een andere invalshoek dan jij. Omdat hij geen verleden heeft met de situatie kan hij het vraagstuk ongeremd van alle kanten benaderen. Hij kan spontaan en onbelast over een oplossing nadenken. Er is geen stemmetje in zijn hoofd, dat continu roept: “Ja, maar…”. Dit zorgt er ook voor, dat een buitenstaander heel gemakkelijk advocaat van de duivel kan spelen.

Daarnaast kan hij ook gewoon lekkere ‘domme’ vragen stellen. Vragen waar je als eigenaar van het probleem zelf waarschijnlijk niet opgekomen zou zijn. Weer die frisse blik. Dit zet je wel aan het denken.

Wie brengt de frisse blik?

Het is de vraag of dé ideale meedenker bestaat. De betreffende persoon moet wel passen. Een wijsneus met een enorm ego, die het wel eventjes komt vertellen, daar zit ik niet op te wachten. Jij wel? Aan de andere kant zit ik ook niet te wachten op iemand die er totaal geen verstand van heeft en helemaal niet betrokken is. Hij moet wel oprecht geïnteresseerd zijn.

Een accountant of financieel adviseur zit  er vaak ‘niet fris genoeg’ in. De echte frisse blik ontbreekt dan. Het risico bestaat dat die teveel naar de cijfertjes overhellen. Logisch. Door cijfertjes komt vaak het probleem voor de dag.  En om reden van vertrouwelijkheid worden juist deze personen hiervoor bij het vraagstuk betrokken. Terwijl een frisse blik vanuit een totaal andere invalshoek mogelijk uitkomt bij bredere oplossingsrichtingen.

Frisse blik helpt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares