Goed voor de boer

Eerlijke marge door de hele keten. Dat is de eerste gedachte die mij te binnen schiet als ik de kop van een RTLZ-artikel lees: ‘Suikerbietenteelt gestegen: goed voor boer en aarde.’

Als ik zo’n titel zie word ik altijd vrolijk. Ik vind het prettig als iets goed is voor de boer en goed voor de aarde. Tegelijkertijd word ik dan ook wat kritisch. De analist in mij gaat zich roeren. Heb jij dat ook? Soms lijken dingen te mooi om waar te zijn. En zeker als iemand ze uitspreekt die niet van agrarische komaf is.

Marktwerking

Dat zich wellicht nieuwe afzetkansen voor de akkerbouwer voordoen is mooi. Maar moet dit zomaar aanleiding zijn om de teelt uit te breiden. Wat blijft er dan over van eerlijke marge? Want eerlijk gezegd verwacht ik, dat dan een markt ook echt wel zijn werk gaat doen.

“Eén van de eerste lessen economie: de wet van vraag en aanbod”

En daar zal je als boer toch goed op bedacht moeten zijn. Kijk even wat er afgelopen seizoen gebeurt. Het bietenareaal stijgt met 21% in Nederland. In de EU is de stijging 16%. Als gevolg van nieuwe rassen en gunstige weersomstandigheden realiseren we opbrengsten van 93 ton per hectare. Normaal ligt dat rond de 78 ton per hectare. Dit betekent een enorme stijging van de totale oogst.

Geen wonder dat de conclusie dan is dat de bietenprijs is gedaald. Eén van de eerste lessen economie: de wet van vraag en aanbod. De heer van Klinken geeft in het artikel van RTLZ aan dat 2 à 3 jaar geleden de bieten tussen de 33 en 40 euro kosten. “Dat is nu gedaald tot tussen de 22 en 30 euro in sommige Europese landen. Voor Nederland viel dat gelukkig mee. De prijs bleef steken op € 32,50.” Door de toeslagen ontvingen Nederlandse akkerbouwers in 2017 nog een opbrengstprijs van € 45,00 per ton. Maar voor 2018 verwacht Cosun dat de € 40,00 misschien wel niet gehaald zal worden of anders maar net.

Kostprijs laat geen eerlijke marge zien

Hiermee begint het volgens mij voor een eerlijke marge wel spannend te worden. Een heel globale berekening laat zien, dat de kostprijs toch al snel op dit niveau ligt. Of vergis ik me? Deze varieert uiteraard per bedrijf, maar daar kan ieder zijn eigen invulling aan geven. In onderstaand overzichtje heb je al een aardig brede marge als uitgangspunt, maar je kunt eventueel zelf nog wat wijzigen.

De kostprijs: een goed hulpmiddel om tot eerlijke marge te komen
Kostprijs is een goed hulpmiddel voor bepaling van je minimale opbrengstprijs

Mijn conclusie is dan al gauw, dat je met een opbrengst van 90 ton per hectare nog uit de kosten komt (afhankelijk van het niveau van je kosten uiteraard). Dan is het overigens nog geen vetpot. Maar als je normaal 80 ton per hectare opbrengst hebt, dan wordt het al heel lastig. Zeker als je in de vaste lasten nog niet je vergoeding voor eigen arbeid hebt ingecalculeerd. Laten we zeggen, dat een gemiddeld bedrijf van 50 hectare een gezinsinkomen moet opleveren van € 40.000,-. Dan komt er nog eens € 800 per hectare bij. Goed voor de boer, oftewel een eerlijke marge, is dan nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hier ben je natuurlijk als ondernemer zelf bij. Jouw afnemers hebben ongetwijfeld ingecalculeerd wat hun marge gaat zijn bij een bepaalde inkoopprijs. Wees zelf ook voldoende kritisch.

Eerlijke marge vraagt kritische blik
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares