Belangen inventariseren bij onderhandelen is één van de belangrijkste onderdelen in het onderhandelingsproces. Wanneer je in onderhandeling gaat heb je immers iets van elkaar nodig. Jij wilt iets van je onderhandelingspartner, maar omgekeerd wil deze ook iets van jou. Probeer in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen wat de ander wil bereiken. Net zoals je ook zelf duidelijk afbakent wat je wil bereiken.

Gezamenlijke belangen

Samenwerken is bij onderhandelen een strategie die regelmatig wordt toegepast. Je herkent hem wellicht? Bij deze vorm van onderhandelen streven partners zowel gezamenlijke als individuele doelen na. Om tot een bevredigende samenwerking te komen is het inventariseren van belangen noodzakelijk. Uiteraard is het belangrijk om de belangen van jezelf en van de ander boven tafel te krijgen. Maar het grootste winstpunt zit in dit geval in de gezamenlijke belangen.

Inventariseren van belangen – van de ander, van jezelf én de gezamenlijke – helpt om tot een zo bevredigend mogelijk resultaat te komen voor iedereen.

Weet wat je echt wilt

Goed onderhandelen betekent in de eerste plaats dat je weet wat je écht wilt bereiken met een bepaalde persoon. Of in een bepaalde situatie. Bepaal wat voor jou de kernpunten en de bijzaken zijn. Dat helpt je om je te focussen op je belangrijkste doelstellingen.

Weet wat de ander wil

Om te weten wat de ander wil is actief luisteren een must. Luister goed en vraag door. Zo kom je erachter wat voor de ander echt belangrijk is. Als je weet wat de ander wil bereiken kun je daar je eigen onderhandelingsstijl op afstemmen.

Meer dan ‘alleen maar geld’

Een veelgemaakte denkfout is dat het bij onderhandelen ‘alleen maar’ om geld gaat. Als je op die manier de onderhandeling instapt, loop je grote kans er als verliezer uit te komen. Als je eerlijk bent naar jezelf zul je ongetwijfeld beseffen, dat het bij onderhandelen niet alleen om geld gaat. Niet bij jezelf, maar bij de ander evenmin. Juist daarom is het nodig om de belangen van de ander te achterhalen.

Bekijk het eens van de andere kant

Natuurlijk is het belangrijk dat je in een onderhandelingsproces je eigen standpunten en argumenten goed op een rijtje hebt. Belangen inventariseren van de ander is voor het proces echter minstens zo interessant. Op basis daarvan kun je immers inschatten waarom iemand je tegemoet zou willen komen. Bekijk het hiervoor eens van de andere kant van de onderhandelingstafel. Speel gerust eens advocaat van de duivel en leef je in in de situatie van je opponent. Hoe zou hij de onderhandeling gaan aanpakken? Hoe gaat hij zijn plan uitvoeren? Waar liggen voor hem bedreigingen? Welke beperkingen legt zijn bedrijf hem op? Waar ziet hij voordelen? Waar kijkt hij tegen op en wat zou hij het liefst willen?

Belangen inventariseren bij onderhandelen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares