Bedrijfsbeëindiging klinkt voor een ondernemer altijd wat griezelig. Je wil er eigenlijk niet mee te maken hebben. Een ondernemer wil nou eenmaal door. En toch zal je er vroeg of laat een keer aan moeten geloven. Bedrijfsbeëindiging hoort nou eenmaal bij het ondernemen. Niettemin is menig ondernemer er huiverig voor. Zeker een gedwongen bedrijfsbeëindiging is iets wat men liever geen oog voor heeft. Daar zit hem volgens mij ook vaak de kneep. Als bij iemand de regie uit handen wordt genomen geeft hem dat geen fijn gevoel. Nou, dan moet je zorgen dat je zelf de regie in handen houdt.

Bedrijfsbeëindiging is van alle dag

Bedrijfsbeëindiging komt in de agrarische sector dagelijks voor. Als we naar de cijfers van het CBS kijken, dan zien we jaarlijks een aantal stoppers. In 2000 telde het CBS nog ruim 18.000 hokdierbedrijven. In 2017 waren dit nog ongeveer 6.300 stuks. Weliswaar is dit mogelijk rond 2000 iets sneller gegaan door de opkoopregeling destijds, maar bedrijfsbeëindiging blijft wel iets van alle dag. Het aantal legpluimveebedrijven is in de periode van 2005 tot 2017 afgenomen van 1.621 bedrijven tot 887 bedrijven. Dat zijn ruim 60 bedrijven per jaar. Gemiddeld elke week één.

Natuurlijk spelen er soms bijzonderheden in de markt. Zo zien we rond 2003 een effect van de vogelgriepcrisis. En in de komende jaren zullen er ongetwijfeld relatief veel bedrijven afhaken die in 2010 hebben gekozen voor de ‘stoppersregeling’.

Afbouwen is ook een strategie

Een agrarisch bedrijf dat inzet op ‘consolideren’ als strategie kiest ervoor om haar huidige positie te behouden. Ik durf te beweren dat dit voor de lange termijn overeenkomt met afbouwen. Ook als een ondernemer een pas op de plaats wil maken om over enkele jaren een spronginvestering te doen, moet er voldoende worden gereserveerd. Slaag je hier niet in dan is afbouwen op de langere termijn  onafwendbaar. Hier is overigens niets mis mee als dit een bewuste keuze is. Afbouwen is ook een strategie. Let wel: er is wel een fundamenteel verschil tussen ‘doormodderen’ en ‘afbouwen’.

Bij afbouwen komt dan wel altijd de vraag om de hoek kijken hoe snel je wil afbouwen. Hoe lang kan ik het in het uiterste geval uitzingen? Met andere woorden: hoe lang houd ik het vol? In zo’n geval geldt zeker de vraag of een branchegemiddelde voldoende is. Jaarlijks vallen immers bedrijven af in de agrarische sector. Vaak te kleine, verouderde bedrijven óf bedrijven die het financieel gewoon niet meer trekken. Hier is een bedrijfsbeëindiging dan ook soms niet te voorkomen. Dit laatste kan overigens ook gebeuren bij bedrijven die te grote risico’s hebben genomen. Aan de opschaling in de sector te zien, zijn het echter overwegend de kleinere bedrijven die afvallen.

Waar sta ik ten opzichte van het branchegemiddelde?

Hoe liggen mijn resultaten ten opzichte van het branchegemiddelde? Regelmatig krijg ik deze vraag en ongetwijfeld vraag jij je dit ook wel eens af. Tegelijkertijd proef ik dan dat ondernemers vragen: “Draai ik wel goed genoeg? Is mijn resultaat voldoende?” Vreemd genoeg kan dit antwoord voor iedereen verschillend zijn. Het hangt namelijk sterk samen met je doelstellingen en strategie.

Aan de hand hiervan kun je doorrekenen hoe lang je het zelf nog kunt uitzingen. Een gemiddeld resultaat lijkt misschien al snel voldoende. Maar realiseer je wel, dat het branchegemiddelde hoger komt te liggen als de minderen afvallen. Als jouw resultaat op hetzelfde niveau blijft, dan zit je nu ineens onder het gemiddelde.

Voor agrarische bedrijven die willen doorontwikkelen en doorgroeien is een gemiddeld resultaat onvoldoende. Er blijven dan naar verwachting te weinig financiële middelen over om te kunnen investeren in innovatie, waardoor een gedwongen bedrijfsbeëindiging op de loer ligt. Zorg derhalve dat je zelf het roer in handen houdt, zodat je kunt afmeren in een rustige haven.

 

In de agrarische sector speelt bedrijfsbeëindiging continu
Het aantal bedrijven met hokdieren in Nederland

 

Legpluimveebedrijven hebben te maken met bedrijfsbeëindiging
Het verloop van het aantal bedrijven met leghennen

 

 

 

Bedrijfsbeëindiging hoort bij ondernemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares