Banken zijn lastig

In tijden van crisis lijkt het ineens veel lastiger om financieringen geregeld te krijgen. Banken staan niet te springen om kleine ondernemingen te financieren. Enkele maanden geleden kondigde de Deutsche Bank al aan, dat zij in Nederland wil stoppen met de financiering van ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf. Hieronder vallen ook veel ‘plattelandsondernemers’. Nu blijkt dat andere banken vaak niet staan te springen om financieringen per direct over te nemen. Bovendien blijven er door het wegvallen van banken ook niet veel alternatieven over.

Dilemma

De laatste maanden heb ik met verschillende ondernemers om de tafel gezeten, die met bovenstaand vraagstuk te maken krijgen. Ondernemers blijken in deze situatie toch in een lastig parket te kunnen komen. Enerzijds hoeven ze misschien niet weg, maar anderzijds zal uitbreiding van financiering onmogelijk zijn. Met andere woorden: dan zou de ontwikkeling van het bedrijf stil komen te staan. En als ze er dan al voor kiezen om de financiering elders onder te brengen krijgen ze mogelijk ook nog eens te maken met een boeterente, omdat ze ‘op eigen initiatief’ de financiering beëindigen.

Aanpak

MKB Nederland en LTO voeren ondertussen op hoog niveau overleg met de Deutsche Bank. Zij hebben er bij Deutsche Bank op aangedrongen deze individuele situaties heel zorgvuldig te behandelen en ervoor te zorgen, dat klanten bij de bank kunnen vertrekken zonder al te hoge kosten. Klanten mogen niet de dupe worden van de strategiewijziging van Deutsche Bank, zoals de bank ook zelf aangeeft.

Als tip zou ik aan ondernemers willen meegeven om op tijd te bezien hoe hun positie is. Een bank heeft namelijk een ‘zorgplicht’ tegenover haar klanten. Ze moet daarbij voldoen aan de eisen van redelijkheid en billijkheid, waar door rechtspraak verdere invulling aan wordt gegeven. Informeer ook bij je rechtsbijstand of deze hierin iets voor je kan betekenen.

Tips in het algemeen

Een tip die ik in het algemeen zou willen meegeven bij het verwezenlijken van bedrijfsplannen: Zorg ervoor dat jezelf de regie in handen houdt. Je hebt daarmee niet alleen een helder beeld van de actuele situatie. Je krijgt (figuurlijk) meer krediet als je ervoor zorgt een goede gesprekspartner te zijn voor je relatiebeheerder bij de bank.

Banken beoordelen je behalve de financiële cijfers en de bancaire positie op basis van een volledige bedrijfsanalyse. Omgevingsgerichtheid, kwaliteit bedrijfsinrichting, bedrijfsprocessen en ondernemerschap vormen daarbij een belangrijk draagvlak.

Tips hierbij:

Banken en financieringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares