Sparren over bedrijfsmanagement maakt je sterker

Heel vaak vinden ondernemers sparren over bedrijfsmanagement maar flauwekul. Zij hebben hun zaakjes wel op orde. Een ander mag best een mening hebben, maar meestal voert de eigen mening stevig de boventoon. Het rare is dat veel ondernemers een potentieel probleem wel onderkennen, maar toch ontstaat pas een reactie als de pijn echt voelbaar is. Terwijl ik ervan overtuigd ben, dat er bij de individuele ondernemer waarschijnlijk van binnen al langer onrust gegroeid is. Nu is er wel een boerengezegde: De ene boer is al klaar met kakken, terwijl de ander zijn broek nog moet laten zakken. Het wil niets anders zeggen dat de een sneller handelt dan de ander.

In gesprekken met ondernemers haal ik wel eens de vergelijking met een bokswedstrijd aan. Niet of te laat reageren leidt er waarschijnlijk onvermijdelijk toe, dat je in eerste instantie een tikkie krijgt, waardoor je aangeslagen bent. Vervolgens word je met je rug tegen de touwen gezet. Bij de volgende tik word je in een hoekje gedreven en als je niet oppast krijg je binnen de kortste keren acht tellen aan je broek. In het ergste geval ga je knock-out. Goed, er zijn mensen die na te zijn opgelapt hier sterker dan ooit uitkomen, maar persoonlijk proef ik liever de adrenaline van een overwinning om daarmee de volgende wedstrijd in te gaan. Naar ondernemers geef ik dan ook vaak aan, dat ze de regie in eigen hand moeten proberen te houden.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Maar net als bij topsport is het een kwestie van gedisciplineerd ermee bezig zijn en een gestructureerde aanpak. In de eerste plaats moet je volgens mij zorgen dat je weet wat je positie is. Zorg ervoor dat je weet waar je als ondernemer staat met je bedrijf. En dan bedoel ik niet alleen financieel. Kijk ook naar aspecten als ontwikkelingen in de markt en maatschappij, de bedrijfsprocessen, de invulling van arbeid etc. In de tweede plaats is het van belang om niet alleen je eigen standpunt in beeld te hebben. Overleg ook eens met anderen. Hoe kijken zij hier tegenaan? Durf hier ook gerust kritisch in door te denken. Doe dit ook door eens ‘stevig te sparren over bedrijfsmanagement’ met mensen in uw netwerk. Net als in de bokswereld word je sterker voor een wedstrijd als je van tevoren al eens stevig onder vuur bent genomen.

Werken aan uitdaging

Als het goed is zullen tijdens de sparringsessies de nodige vragen bij je opkomen. Je zult vanzelf op punten uitkomen waar je nog geen of onvoldoende antwoord op hebt. Het is derhalve zaak om deze punten zo goed mogelijk in te gaan vullen. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden, dat je op den duur je hele verhaal grondig in beeld hebt, waardoor je goed beslagen ten ijs komt. Sterker nog, je durft er actief mee aan de slag te gaan. Je gaat zelf kiezen voor de actie, omdat je weet dat er nog puntjes zijn die aangescherpt moeten worden. Je gaat dan niet meer zitten afwachten tot anderen jou gaan prikkelen, maar je kiest dan zelf de uitdaging. Omdat je weet dat je een goed onderbouwd verhaal hebt en alleen maar beter wil worden.

Sparren over bedrijfsmanagement maakt je sterker
Door een goede voorbereiding stap je sterker in de ring!

 

 

 

 

Sparren over bedrijfsmanagement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares