Alert ingrijpen kan veel problemen voorkomen. Neem de tijd om zaken op een rijtje te zetten. Te vaak hoor ik nog de opmerking, dat mensen het achteraf wel hadden zien aankomen. Maar ja, achteraf kun je een koe in de kont kijken. Zeker in de agrarische sector.

Hoe gaat het? Heel vaak als we deze vraag te horen krijgen is het antwoord: Goed hoor! En we gaan weer vrolijk verder. Terwijl het in veel gevallen misschien wel helemaal niet zo goed gaat als men zou willen. Maar mensen willen niet altijd klagen. Er zijn immers wel ergere dingen in de wereld. Dus waarom zou je mopperen over een eierprijs die misschien tijdelijk een cent te laag is? Of over het feit dat je voerconversie als twee ronden op rij een paar punten tegenvalt? Of over een medewerker die al enkele weken met een chagrijnig gezicht rondloopt?

“Het zijn vaak de kleine dingen waar je misschien net wel aandacht aan moet geven.”

Onnozele aandachtspuntjes worden grote problemen

Toch zijn het vaak deze kleine dingen waar je misschien net even wel aandacht aan moet geven. Voor je het weet leiden deze kleine dingen tot lastige of misschien wel onoverkomelijke problemen. Wat als de eierprijs zo blijft? Kom je in de problemen? Of liever gezegd: hoe lang duurt het voor je in de problemen komt? En wat is het gevolg van een chagrijnige medewerker? Doet ie zijn werk niet meer naar behoren? Met als gevolg slechte technische resultaten? Of meldt hij zich ziek en moet je zelf belangrijke zaken uit je agenda gaan schrappen, omdat je zelf moet bijspringen.

Alert ingrijpen helpt problemen voorkomen

Kleine aandachtspunten negeren betekent wachten op grote problemen. Een vonkje kan uitgroeien tot een flink oplaaiend vuurtje. En in het ergste geval tot een uitslaande brand. En dat is juist wat we niet willen. Je wilt niet over een paar weken van je vrouw horen, dat ze al 6 weken geleden aan zag komen dat de limiet van de betaalrekening bereikt ging worden. Of dat je kinderen steeds vragen waarom je steeds ‘s avonds door moet werken.

Tijdig aandacht voorkomt lastig herstelwerk

Aandachtspunten moeten worden uitvergroot
Leg tijdig je aandachtspunten onder een vergrootglas

Stel de kleine aandachtspuntjes niet uit. Durf ze te benoemen en ga er meteen mee aan de slag. Ga werken aan winst. Maak eens op je gemak een gedegen analyse van deze kleine puntjes, zodat alert ingrijpen mogelijk is. Je kunt dan immers sneller bekijken of er oplossingen zijn en bijsturen indien nodig. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Alert ingrijpen voorkomt problemen
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares