Achterstallig onderhoud is een item wat stiekem op agrarische bedrijven nog wel eens voorkomt. Soms onbewust, maar je herkent het vast wel. De dingen die je eigenlijk moet oppakken, maar die blijven liggen omdat het er simpelweg niet van komt. Of omdat je ze niet ziet als gevolg van bedrijfsblindheid. Terwijl ze toch grote gevolgen kunnen hebben.

Achterstallig onderhoud kost resultaat

Een klein gaatje in de vijzel onder de silo. Dagelijks ligt er een klein beetje voer onder. Niet veel hoor. Alles bij elkaar zo’n 50 gram. En wees nou eerlijk. Wat stelt nou 50 gram voor op 100.000 vleeskuikens waar er per productieperiode ongeveer 3,7 kilo voer per kuiken doorheen gaat.

Peanuts? Je zou het bijna denken. Maar toch zorgt dit kleine gaatje voor grote winstlekkages.

Efficiency van productieproces neemt af

De hoeveelheid voer die jaarlijks hierdoor daadwerkelijk verloren gaat valt inderdaad in het niet bij de totale voerkosten, maar wat dacht je van het ongedierte dat wordt aangetrokken door dit kleine beetje voer? Als knaagdieren, zoals muizen en ratten, eenmaal in de buurt van stallen komen, zoeken ze al snel hun weg naar binnen.

Dit zorgt voor beschadiging aan isolatie, leidingen etc. Onnodige kosten voor energie. En bovendien onnodig risico op storingen. Storingen die op hun beurt weer de efficiency van het productieproces in de weg staan. Ook hierdoor grote kans op verliezen. En dat alles door een klein stukje achterstallig onderhoud.

Of wat te denken van risico’s op overdracht van bacteriën of andere ziektekiemen? Wederom kans op verstoring van het productieproces. Maar ook de kwaliteit van je eindproduct gaat achteruit. Salmonella’s in het eindproduct leveren je in de markt geen goede naam op. Afnemers willen dergelijke risico’s zoveel mogelijk uitbannen en het zal duidelijk zijn dat er dan minder betaald wordt voor een lagere kwaliteit.

Uitstraling

Daarnaast kan het ook gevolgen hebben voor de uitstraling van de totale sector. Medicijngebruik en salmonellabesmettingen in voedsel zijn zaken die het imago van de sector niet verbeteren.

En niet alleen de uitstraling naar de burger en consument is van belang. Wat denk je van de uitstraling naar leveranciers en afnemers? Met bedrijven die de zaken goed op orde hebben willen anderen graag zaken doen. Dat is niet alleen goed voor hun eigen naam. Ze lopen ook minder risico voor hun eigen handels- en productieprocessen. Ook zij kunnen efficiënter produceren.

Hetzelfde geldt voor banken en andere financiers. Bedrijven waar het aan alle kanten een rommeltje is, wekken weinig vertrouwen op. Dan moet je op een gegeven moment kunnen praten als Brugman om investeringen gefinancierd te krijgen. Financiers hebben dan al snel het gevoel dat het dweilen is met de kraan open.

Bezig zijn met de juiste dingen

Achterstallig onderhoud heeft derhalve grote gevolgen. Maar het ergst van alles is misschien nog wel dat je als ondernemer niet meer bezig bent met de dingen waar je mee bezig moet zijn. Je moet niet continu bezig zijn met medicijnen. Of met het bestrijden van een ongedierteplaag. Of het herstellen van een kortsluiting. En je moet al zeker niet voortdurend liggen soebatten met je afnemer over de kwaliteit van je product.

In het geval van een gaatje in de silo is het natuurlijk eenvoudig op te lossen. Een stukje ‘duct-tape’ doet wonderen voor sommigen. Maar geloof me. Over een paar dagen ligt dat kleine hoopje voer er weer. Pak het liever goed aan en plan een gedegen reparatie in.

Je moet bezig kunnen zijn met het efficiënt controleren van je bedrijfsprocessen, waardoor er ook tijd over blijft om na te denken over innovatie en bedrijfsontwikkeling. Achterstallig onderhoud moet je voorkomen, zodat je met vertrouwen in gesprek kan gaan met financiers, leveranciers en afnemers.

Achterstallig onderhoud ondermijnt bedrijfsontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Regelmatig tips, nieuws en gratis advies ontvangen

Vind je de informatie op deze site interessant? Regelmatig kom ik met tips en gratis advies. Wil je deze ontvangen meld je dan nu aan.

>> Ik wil graag je nieuwsbrief en blogartikelen ontvangen

PS: Je ontvangt geen SPAM. Daar houd ik zelf ook niet van!

Shares