Gooi een nieuw idee niet te snel weg. Het kan zomaar eens goed van pas komen. Mogelijk heb je er op een later tijdstip even meer tijd voor om het verder uit te werken. Het komt in elk geval vanuit een bepaalde behoefte, dus het kan zomaar zonde zijn om het klakkeloos in de prullenbak te laten verdwijnen.

Goede ideeën komen en gaan vliegensvlug

Soms verdwijnt een goed idee ook zomaar vanzelf. Het verdwijnt weer uit je gedachten, doordat je weer met andere dingen bezig bent. Onze arme hersenen krijgen op een dag ook dusdanig veel prikkels, dat het ondoenlijk is om op één ding te blijven focussen. En geloof het of niet, daar zitten heel veel ideeën bij. Die dus soms ongemerkt ook weer verdwijnen. Zelfs de minst creatieve mensen worden dagelijks geconfronteerd met nieuwe ideeën. Telkens als je je iets afvraagt en daarbij de woorden ‘waarom’, ‘hoe’, ‘eigenlijk’, ‘zou’, ‘makkelijker’ of ‘beter’ gebruikt, ligt het bijna voor de hand dat je ergens over nadenkt om iets te veranderen.

Een nieuw idee kan veel veranderen
Een nieuw idee kan veel veranderen

Herken je het? Dan ben je ergens mee bezig en dan denk je bijvoorbeeld: ‘Dit zou toch eigenlijk wel makkelijker kunnen?’ Meteen heb je ook wel één of meer oplossingen of denkrichtingen in je hoofd. Vervolgens ga je door met waar je mee bezig was, of een collega of je vrouw vraagt iets, en je bent het vraagstuk wat net even in je gedachten was weer kwijt. Net zoals de oplossingen en denkrichtingen. 😉

Mogelijk was het niet belangrijk genoeg om te onthouden? Dat is nog maar de vraag. Het kwam niet voor niks in je op. We kunnen alleen jammer genoeg niet alles onthouden wat in ons opkomt. En dus loop je grote kans dat er weer dingen wegglippen, die misschien in eerste instantie niet belangrijk lijken, maar later mogelijk toch wel waarde kunnen hebben.

Hoe voorkom je dat ideeën verloren gaan?

Hoe je het kunt oplossen? Vastleggen. Maak een eigen systeem waarin je nieuwe ideeën vastlegt voor jezelf. Hoe? Pff, een simpel notitieboekje kan al een oplossing zijn. Maar tegenwoordig zit het mobieltje haast bij iedereen aan de hand geplakt en zo’n ding heeft duizend-en-één mogelijkheden. Je kan razendsnel afbeeldingen, fotootjes of tekst toevoegen en bewaren. Er zijn ook verschillende apps voor.

Vastleggen heeft voordelen

‘En dan staat het in mijn telefoon of een notitieboekje en dan gebeurt er nog niks mee?’ Ik hoor het je zeggen. Klopt. Maar dit is al wel een goed begin. Je hebt het genoteerd en dat levert meteen al drie belangrijke voordelen. Een eerste voordeel is, dat je al wordt gedwongen om je gedachten min of meer uit te werken. Je bent er al meteen mee bezig, dus het begin is gemaakt.

Een tweede voordeel is, dat het gebruik van notities rust creëert. Alles wat je hebt opgeschreven, getekend of gefotografeerd ligt vast. Het blijf bewaard en de kans dat het verloren gaat is al een stuk minder groot. Dit geeft rust. Je kan je gedachten weer open stellen voor andere dingen.

Het derde voordeel van het vastleggen is misschien nog wel het belangrijkste. Je legt een schat aan ideeën vast waar je later weer uit kunt putten. Ideeën ontstaan vaak zomaar spontaan, maar dan is het nog slechts een begin. Vaak moeten ze nog worden gevoed waardoor ze groeien. Nooit meegemaakt dat iemand anders over een onderwerp begint, waar je zelf ook al over hebt lopen dubben? Je kunt dan altijd nog eens een en ander nakijken in je korte notities. Hoe vaak gebeurt het niet dat je verschillende verzinsels kunt combineren? Reden genoeg om te zorgen dat nieuwe ideeën blijven hangen.