“Wist je dat het eigenlijk mijn idee was?”

“Wat?” Ik heb geen idee waar mijn klant het ineens over heeft. We hebben juist een gesprek gehad over ideeën voor de ontwikkeling van zijn eigen bedrijf. We staan op zijn erf nog even na te praten.

“Die camperplaats van hem.” Hij knikt richting het bedrijf van zijn buurman.

“Oh, hoe dat zo?” Hij heeft het in het afgelopen anderhalf uur niet eens genoemd als optie. Neventakken of alternatieven waren in het begin van het gesprek al snel angstvallig aan de kant geschoven.

“Nou, vorig jaar stonden we met een aantal collega’s op een feestje zomaar wat zin en onzin door elkaar uit te kramen. Er waren ook enkele mensen bij die met een camper op een camperplaats in een naburig dorp stonden. Toen heb ik voor de gekheid gezegd, dat ik daar ook maar eens mee moest beginnen. Ik heb nog wel een halve hectare huiskavel over. Alleen nog wat faciliteiten zoals sanitair erbij en gaan met die banaan. Makkelijk verdiend, het loopt vanzelf vol, want Nederland vergrijst en de mensen weten van gekkigheid met de vrije tijd geen raad.”

“Maar je hebt er niks mee gedaan, begrijp ik?” Ik vroeg het wijselijk niet heel sarcastisch.

Leg goede ideeën vast

“Nee, je weet hoe dat gaat. De volgende ochtend loop je weer vroeg met je emmertje tussen de kippen om buitennesteieren te rapen. Voor je het weet leef je weer in de waan van de dag en zijn alle creatieve ideeën van de vorige avond uit je gedachten.”

“Maar de buurman was het blijkbaar niet vergeten.”

“Nee, dat klopt. Ik dacht nog dat ie een geintje maakte toen hij zei, dat ie het gelijk even in zijn telefoon ging zetten. Hij maakt altijd van die kleine aantekeningen in zijn mobiel met één of andere app.”

“Tja, niet voor het een of ander, maar zo te zien legt het hem geen windeieren. Hij heeft redelijk aanloop.”

Iets wat geen aandacht krijgt gaat verloren

“Nou ja, hij heeft natuurlijk wel wat moeite moeten doen voor de vergunning en zo. En het heeft toch wel wat investeringen gevraagd voor aanleg van elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Maar inderdaad het staat regelmatig vol als ik hem mag geloven. En dat is niet het ergste. Ik moet hier thuis iedere avond aanhoren van moeder de vrouw, dat ik dan zelf maar had moeten doorpakken.”

Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Hij zag het en reageerde: ” En dan moet je weten dat zij altijd komt met opmerkingen zoals: ‘Da’s toch niks voor jou’ of ‘Dat soort dingen zijn er al zoveel’. Dan heb ik al geen zin meer of er nog verder over na te denken.”

Het bovenstaande is maar een voorbeeld. Wel echt gebeurd trouwens. Misschien niet de letterlijke teksten, maar samengevat komt het gesprek redelijk dicht bij de realiteit. Het mooie is, dat juist de drie essentiële voorwaarden voor een goede brainstorm ontbreken. Brainstorm? Ja, ik geef het verzamelen en ontwikkelen van ideeën vrij gemakkelijk deze naam mee.

goed idee niet te snel weggooien
Als je niks doet met goede ideeën ben je ze zo weer kwijt

Wat maakt idee-ontwikkeling tot een succes?

We hebben nog maar een afspraak ingepland om het nog eens een vervolg te geven. Om uiteindelijk wel iets met goede ideeën te doen.