We plannen wat af met z’n allen. Planning bij ondernemen vraagt echter wel de nodige flexibiliteit. Het loopt namelijk wel eens niet allemaal volgens plan. Regelmatig verstoren onvoorziene zaken onze perfect uitgewerkte planning. Dat is inherent aan de agrarische sector wordt er dan gezegd. We hebben veelvuldig te maken met weersomstandigheden, ziektes, veranderende markten, concurrentie… Noem het allemaal maar op. Dat is nou eenmaal zo.

Verstoringen van buitenaf

Dat het alleen de agrarische sector is die hier mee te maken heeft is in elk geval onzin. De coronacrisis heeft dit de laatste jaren nog maar eens duidelijk onderstreept. Ook andere sectoren hebben te maken met verstoringen van buitenaf. Maar ook buiten de corona hebben we te maken met veranderingen en verstoringen.

planning vraagt flexibiliteit
Vaak is een rechte lijn niet de snelste weg

“Denken die boeren nou echt dat zij de enige zijn die te maken hebben met regeltjes en wetjes waar ze aan moeten voldoen?” vroeg een maat van mij enkele jaren geleden eens. Hij runt een goed draaiende horecagelegenheid. “Wat denk je? Dat wij niet te maken met de arbowet? Of met een omgevingsvergunning? Of met weersomstandigheden waardoor in een slechte zomer het terrasje een stuk minder oplevert? Wij moeten ook wel eens een keertje zuchten hoor. En dan weer improviseren en verder.”

Planning vraagt ook flexibiliteit

Ik denk inderdaad, dat het overal speelt. In welke sector je ook actief bent. Het is altijd zo geweest is en het zal altijd zo blijven. Degene die het best weet om te gaan met veranderingen heeft het meeste kans te overleven. De kunst is om vooruit te kijken, kansen en bedreigingen tijdig op te merken, zodat je op tijd kan schakelen.

Een goede planning is daarbij niet verkeerd, zodat je op een duidelijke koers kan varen. Maar laat ook wat ruimte om flexibel te zijn. Veel kans dat je daarmee in elk geval zelf de regie in handen houdt.